Ryż na mleku , jabłka,aromatyczny cynamon
wszystko w jednej zapiekance Palce lizać !
Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gdy dobrze go wybierzemy i następnie, odpowiednio przygotujemy do spożycia.
Ryż zapiekany z jabłkami -
składniki na 3-4 porcje
200g ryżu
200ml mleka
200ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
800 g jabłek -do 1 kg
1 łyż cynamonu
1łyż cukru
100 ml jogurtu do zapiekanki
100 ml jogurtu do polania
2-3 łyż masła do zapiekania
Sposób wykonania :
W rondelku zagotowujemy wodę w stosunku 1/1z mlekiem wraz ze szczyptą soli. Po zagotowaniu dodajemy kilkukrotnie wypłukany ryż ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min często
mieszając . Po upływie tego czasu , naczynie w którym gotujemy przykrywamy i odstawiamy na ok 20 min.W między czasie jabłka myjemy ,obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy na mniejsze cząstki. Rozdrobnione jabłka prażymy w piekarniku lub naczyniu na ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu przez kilka minut. Naczynie w którym będziemy robili zapiekankę
smarujemy masłem .Na dnie naczynia nakładamy 1/2 część ugotowanego ryżu,
na niego kładziemy uprażone jabłka,resztę ryżu .Na tak przygotowaną zapiekankę nakładamy wiórki
pozostałego masła i ok 100 ml jogurtu (masło i jogurt powodują ,że ryż podczas pieczenia za mocno się nie spiecze) Zapiekankę wstawiamy do piekarnika w 180 st C na ok 25 - 30 min .
Po upieczeniu ,lekkim przestudzeniu podajemy w/g uznania z jogurtem,kwaśną śmietaną
Dekoracje pozostawiamy własnej fantazji .
Życzymy smacznego !
Kompot z rabarbaru do zestawu
Dziękujemy za odwiedziny na naszym blogu :)
Będzie nam miło jeśli zostawisz Komentarz ............
W celu poznania wartości odżywczych ,kulinarnych,
odmian ryżu , zapraszamy na stronę :
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,ryz-kalorie-wartosci-odzywcze-odmiany-i-ciekawostki.html
Ryż? Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńzimową porą będę częstszym gościem... teraz mniej czasu spędzamy w sieci. Chętnie przeczytałabym o botwince, to teraz sezonowa zupa. Kompot z rabarbaru pijamy teraz zamiast sąsiedzkiej kawki :)Wasze zdjęcie kompotu smakowite bardzo :)
OdpowiedzUsuńoczywiście ryż zamierzam przygotować, bo jabłek ci u nas dostatek :)
UsuńPanie Zbyszku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O botwince prosimy!
OdpowiedzUsuń