Naleśniki –
proste danie mączne
smażone na patelni
W dniu dzisiejszym naleśniki z twarogiem truskawkami, pieczonymi jabłkami , jogurtem i delikatnym sosem owocowym .
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejskiej przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje
się je z nadzieniem, np.
z powidłami, pokrojonymi
owocami, Dżemem, twarogiem lub czasami z parówkami i serem żółtym. Naleśniki można również
podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym
oraz z wieloma innymi dodatkami,
wtedy jednak po zwinięciu
i obsmażeniu nazywa się krokietami .
więcej informacji na temat naleśników zapraszamy na stronę:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Naleśnik
Naleśniki ze szpinakiem ,surówką z marchwi , dipem słodko kwaśnym,
ziarnami i jogurtem.
z prawdziwą przyjemnością podziwiam :)
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłów i wykonania :)
Dziękujemy!
OdpowiedzUsuń