Zestaw obiadowy w naszej kuchni
Szczawiowa ( ze świeżego szczawiu)z jajkiem
Gulasz mięsno - warzywny
Kasza jaglana na sypko
Sałata z sosem winegret
Kompot jabłkowy
Kasza jaglana wraca
powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje.
A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w
nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i
słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości
odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza
jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion
prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej
dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego
białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy),
B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie
zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym
na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na
niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon
śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na
katar.
Zapraszamy na stronę Poradnika zdrowie ...
www.poradnik zdrowie.pl/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz