poniedziałek, 6 czerwca 2016
GOTUJ ZDROWO Pulpety z kaszą kus kus
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
kasza kuskus na sypko
Surówka z marchwi z oliwą ryżową
Składniki na 5 porcji pulpetów
Włoszczyzna bez kapusty .......250g
Mięso z indyka.......................400g
Bułka czerstwa........................100g
Mleko.....................................100ml
jajko.........................................2szt
Mąka.........................................100g(3 łyż)
Otręby owsiane........................2 łyż
Koperek .................................100g ( 3 łyż).
ziele, liść laurowy
sól ,pieprz do smaku
Sposób wykonania pulpetów
Nastawić Wywar z włoszczyzny bez kapusty z dodatkiem ziela , liścia ,solą do smaku .Mięso umyć przepuścić przez maszynkę z namoczoną w mleku, odciśniętą bułką .Dodać jajka, doprawić do smaku
Wyrobić starannie mieloną masę mięsną.
W rękach zwilżonych zimną wodą formować małe pulpety ,otoczyć w mace, wrzucać do gotującego się wywaru, gotować ok 15 min
Pulpety serwujemy z sosami, warzywami ,kaszami, ziemniakami, ryżem ,surówkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Głodny jestem!
OdpowiedzUsuń