napój mleczno owocowy
Gotowana pierś z indyka
ok. 800g - 1g piersi z
indyka
2 litry zimnej wody
łyżeczka cukru brązowego
łyżeczka musztardy
łyżeczka pieprzu
dwie łyżeczki soli
łyżka oleju
2 listki laurowe
kilka ziaren zioła
angielskiego
łyżka ziół prowansalskich, lub
innych ulubionych ziół
Do zimnej wody dodać
wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do zalewy umyty kawałek
mięsa. Zagotować całość pod przykryciem i po zagotowaniu gotować na wolnym
ogniu 9-10 minut. Potem trzeba garnek zdjąć z ognia i zostawić na ok. 10 -12
godzin w lodówce
Po upływie tego czasu
garnek ponownie postawić na ogniu, zagotować i gotować na wolnym ogniu 5 minut.
Mięso zostawić w zalewie do ostudzenia .
Pierś z indyka przygotowaną
w ten sposób możemy podawać na zimno lub na ciepło
Z sosami, warzywami,
surówkami, ziemniakami, ,makaronem lub ryżem

Warzywa : marchew , brokuła, kalafior blanszowane
Blanszowanie (z fr. blanchir)rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody.
Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np.
liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.
Poza dezaktywacją enzymów, blanszowanie powoduje również:
Jak zawsze poezja :)
OdpowiedzUsuńprzepis na indyka zamierzam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńa barszcz to poezja, ulubiona moja zupa :)