środa, 19 października 2016

Gotujemy zdrowo ! Filet z indyka z ...

Zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym :

  • Barszcz zabielany 
  • Filet z indyka gotowany z sosem cytrynowym
  • makaron pełnoziarnisty
  • warzywa blanszowane
  • napój mleczno owocowy



    Gotowana pierś z indyka

    ok. 800g - 1g piersi z indyka
    2 litry zimnej wody
    łyżeczka cukru brązowego
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka pieprzu
    dwie łyżeczki soli
    łyżka oleju
    2 listki laurowe
    kilka ziaren zioła angielskiego
    łyżka ziół prowansalskich, lub  innych ulubionych ziół

    Do zimnej wody dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do zalewy umyty kawałek mięsa. Zagotować całość pod przykryciem i po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu 9-10 minut. Potem trzeba garnek zdjąć z ognia i zostawić na ok. 10 -12 godzin w lodówce
    Po upływie tego czasu garnek ponownie postawić na ogniu, zagotować i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Mięso zostawić w zalewie do ostudzenia .
    Pierś z indyka przygotowaną w ten sposób możemy podawać na zimno lub na ciepło
    Z sosami, warzywami, surówkami, ziemniakami, ,makaronem lub ryżem




     

    Warzywa : marchew , brokuła, kalafior   blanszowane

    Blanszowanie (z fr. blanchir)rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody.
    Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
    Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.
    Poza dezaktywacją enzymów, blanszowanie powoduje również:
  • mycie surowca i zmniejszenie zakażeń mikrobiologicznych;
  • usuwanie gazów z komórek oraz z przestrzeni międzykomórkowej i redukcję przez to wolnej przestrzeni po załadowaniu do opakowań, jak również zmniejszenie korozji puszek;
  • polepszenie struktury żywności, szczególnie odwadnianej później;
  • straty rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.
  •  

     Makaron pełnoziarnisty

     Barszcz zabielany


      -https://pl.wikipedia.org/wiki/Blanszowanie

2 komentarze: