wtorek, 25 października 2016

By niejadek zjadł obiadek :)

Ryba raz w tygodniu ?


Zestaw obiadowy

  • Zupa z brukwi 
  • Filet z pstrąga z rusztu 
  • Ziemniaki z sezamem i zieloną pietruszką
  • Surówka z pory, kapusty pekińskiej  z jabłkiem i jogurtem
  • Kompot z jabłek 




  • Filet z pstrąga pieczony

    • Filet z pstrąga  600g
    • Sól nisko sodowa , pieprz
    • Olej rzepakowy
    • Ziarna słonecznika do posypania



    Filety z pstrąga opłukać ,podzielić na porcję ,posolić.
    Patelnię z dnem groszkowym posmarować olejem. Porcje ryby
    osuszyć w czystej ściereczce, skropić olejem, ułożyć na patelni
    Smażyć na bardzo małej ilości tłuszczu ( prawa, lewa) Przełożyć na foremkę
    na papier do pieczenia i dopiec w piekarniku
    Przed podaniem posypać zieleniną i ziarnami słonecznika .


    Surówka z porów  z kapustą pekińską i jabłkami

    Pory ( tylko biała część ) 300g
    Kapusta pekińska            200g
    Jabłka                                100g
    Jogurt naturalny               100g
    Sok z ½ cytryny
    Sól nisko sodowa, pieprz do smaku
    Olej                                     20ml

    Białą część opora oczyścić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
    Przekroić wzdłuż , pokroić cienko w poprzek cebulek w „makaron”
    Sparzyć pokrojone pory wrzącą wodą , ostudzić.
    Kapustę pekińską drobno pokroić. Do przestudzonego pora dodać starte jabłka
    jogurt .Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
    Surówka gotowa do podania





    Zupa z brukwi na maśle

    Składniki:
    ·        2 średniej wielkości brukwie
    ·        3 marchewki
    ·        4 ziemniaki
    ·        kawałek selera
    ·        1 pietruszka
    ·        majeranek
    ·        sól , pieprz do smaku
    ·        masło

    Przygotowanie:
    Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie, liść laurowy  i gotujemy1 – 2 godziny. Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można również pozostawić część brukwi ugotowanej w całości) Do wywaru dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz rozdrobnioną brukiew, doprawiamy solą , pieprzem , majerankiem, Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody. Na koniec gotowania dodajemy masło do smaku
    Jak również w celu podwyższenia wartości odżywczej posypujemy natką pietruszki.




    Zupa z brukwi jarska z odrobiną masła .



1 komentarz: