Filet
z pstrąga pieczony
- Filet z pstrąga 600g
- Sól nisko sodowa , pieprz
- Olej rzepakowy
- Ziarna słonecznika do posypania
Filety z
pstrąga opłukać ,podzielić na porcję ,posolić.
Patelnię
z dnem groszkowym posmarować olejem. Porcje ryby
osuszyć w
czystej ściereczce, skropić olejem, ułożyć na patelni
Smażyć na
bardzo małej ilości tłuszczu ( prawa, lewa) Przełożyć na foremkę
na papier
do pieczenia i dopiec w piekarniku
Przed
podaniem posypać zieleniną i ziarnami słonecznika .
Surówka
z porów z kapustą pekińską i jabłkami
Pory (
tylko biała część ) 300g
Kapusta
pekińska 200g
Jabłka 100g
Jogurt
naturalny 100g
Sok z ½
cytryny
Sól nisko
sodowa, pieprz do smaku
Olej 20ml
Białą
część opora oczyścić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Przekroić
wzdłuż , pokroić cienko w poprzek cebulek w „makaron”
Sparzyć
pokrojone pory wrzącą wodą , ostudzić.
Kapustę
pekińską drobno pokroić. Do przestudzonego pora dodać starte jabłka
jogurt .Doprawić
do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Surówka
gotowa do podania
Zupa z
brukwi na maśle
Składniki:
·
2 średniej wielkości brukwie
·
3 marchewki
·
4 ziemniaki
·
kawałek selera
·
1 pietruszka
·
majeranek
·
sól , pieprz do smaku
·
masło
Przygotowanie:
Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę Wkładamy do miski i
sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w
osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy i gotujemy1 – 2 godziny.
Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można również
pozostawić część brukwi ugotowanej w całości) Do wywaru dodajemy pozostałe
pokrojone warzywa oraz rozdrobnioną brukiew, doprawiamy solą , pieprzem ,
majerankiem, Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta -
dolewamy wody. Na koniec gotowania dodajemy masło do smaku
Jak również w celu podwyższenia wartości odżywczej posypujemy
natką pietruszki.
Zupa z brukwi jarska z odrobiną masła .
Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń