zestaw obiadowy :
Zupa orientalna z makaronem ryżowym
Pulpety mięsne z sosem słodko kwaśnym
Ryż curry
Fasolka szparagowa
Herbata miętowa
Pulpety gotowane
Składniki
na 4 porcje :
Włoszczyzna bez kapusty
200g
Szyna wieprzowa
320g
Bułka czerstwa 80g
Mleko 120ml
Jajko 1 szt.
Sól nisko sodowa , pieprz do smaku
Natka pietruszki
10g ok. 1 łyżki
Zile angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania :
Włoszczyznę
oczyszczona i opłukaną zalać gorącą wodą z dodatkiem ziela, liścia laurowego
soli w płaskim naczyniu i zagotować . Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć
w maszynce do mięsa razem z mięsem opłukanym i pokrojonym. Dodać jajko sól
,pieprz,
pokrojoną natkę
pietruszki, starannie wyrobić formować małe pulpety .
Uformowane pulpety wkładamy
do gotującego wywaru z warzyw ,gotować ok. 30 min na wolnym ogniu .Po
ugotowaniu wyjąc pulpety z wywaru ,
Podajemy je z
warzywami ugotowanymi w wywarze, sosami, posypane posiekanym koperkiem lub pietruszka ,ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem,
surówkami lub warzywami .
Sos słodko kwaśny:
Włoszczyzna bez
kapusty ….120g
Marchew,
pietruszka, seler, por,
Cebula…………………50g
Czosnek………………..1ząbek
Koncentrat
pomidorowy 100g
Mąka
ziemniaczana 15g
Sok pomarańczowy
100% nisko słodzony 200ml
Olej
rzepakowy…………25ml
Miód…………………….10ml
Sól do smaku
Sposób przygotowania :
Włoszczyznę,
cebulę umytą ,obraną, kroimy w słupki (
Julie) . Pokrojone wkładamy na rozgrzany olej , obsmażamy krótko po czym
dodajemy koncentrat pomidorowy. Warzywa z koncentratem obsmażamy, zalewamy
sokiem pomarańczowym ,doprowadzamy do zagotowania .Doprawiamy miodem, solą ,
zagęszczamy mąką ziemniaczana .
Do sosu możemy
dodać owoce z puszki ( ananas, brzoskwinia ,mango)
Gotowym sosem
polewamy pulpety, dodajemy do mięs pieczonych, gotowanych
Kotletów z kaszy,
ryżu.
Ryż curry na sypko :
Ryż 350g
Woda lub wywar jarski 700ml
Tłuszcz ( oliwa lub masło) 20g
Sól do smaku
Curry do smaku
Ryż kilkukrotnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą ,odsączyć .
Do wrzącej osolonej wody wsypać ryż, curry, dodać tłuszcz ,przykryć naczynie i wstawić do piekarnika
( temp. ok. 140 st. C)
Na ok. 20 min. Po upływie 20 min. Ryz zamieszać widelcem w
celu równomiernego wchłonięcia płynu przez ziarna . Wstawić ponownie na ok. 10
min.
Ryż gotowy do spożycia .
Łagodna zupa orientalna :
Wywar drobiowy lub jarski 150ml
Marchew………………..100g
Pietruszka………………...50g
Seler……………………..100g
Por……………………….80g
Cebula……………………50g
Czosnek………………..1ząbek
Olej rzepakowy…………25ml
Kapusta pekińska……….100g
Makaron ryżowy…………50g
Imbir świeży……………..40g
Zielenina (posiekana natka pietruszki)
Seler naciowy
Sól nisko sodowa, pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz