niedziela, 9 października 2016

Pulpety z sosem ...

zestaw obiadowy  :

  • Zupa orientalna z makaronem ryżowym

  • Pulpety mięsne z sosem słodko kwaśnym

  • Ryż curry 

  • Fasolka szparagowa 

  • Herbata miętowa







Pulpety gotowane
                                 Składniki  na 4 porcje :
Włoszczyzna bez kapusty  200g
Szyna wieprzowa               320g
Bułka czerstwa                     80g
Mleko                               120ml
Jajko                                    1 szt.
Sól nisko sodowa , pieprz do smaku
Natka pietruszki         10g   ok. 1 łyżki
Zile angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania :

Włoszczyznę oczyszczona i opłukaną zalać gorącą wodą z dodatkiem ziela, liścia laurowego soli w płaskim naczyniu i zagotować . Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce do mięsa razem z mięsem opłukanym i pokrojonym. Dodać jajko sól ,pieprz,
pokrojoną natkę pietruszki, starannie wyrobić formować małe pulpety .
Uformowane pulpety wkładamy do gotującego wywaru z warzyw ,gotować ok. 30 min na wolnym ogniu .Po ugotowaniu wyjąc pulpety z wywaru ,
Podajemy je z warzywami ugotowanymi w wywarze, sosami, posypane posiekanym koperkiem lub pietruszka  ,ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem, surówkami lub warzywami .







Sos słodko kwaśny:

Włoszczyzna bez kapusty ….120g
Marchew, pietruszka, seler, por,

Cebula…………………50g
Czosnek………………..1ząbek
Koncentrat pomidorowy   100g
Mąka ziemniaczana           15g
Sok pomarańczowy 100% nisko słodzony   200ml
Olej rzepakowy…………25ml
Miód…………………….10ml
Sól do smaku

Sposób przygotowania :


Włoszczyznę, cebulę  umytą ,obraną, kroimy w słupki ( Julie) . Pokrojone wkładamy na rozgrzany olej , obsmażamy krótko po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Warzywa z koncentratem obsmażamy, zalewamy sokiem pomarańczowym ,doprowadzamy do zagotowania .Doprawiamy miodem, solą , zagęszczamy mąką ziemniaczana .
Do sosu możemy dodać owoce z puszki ( ananas, brzoskwinia ,mango)
Gotowym sosem polewamy pulpety, dodajemy do mięs pieczonych, gotowanych
Kotletów z kaszy, ryżu.



Ryż curry na sypko :

Ryż 350g
Woda lub wywar jarski 700ml
Tłuszcz ( oliwa lub masło) 20g
Sól do smaku
Curry do smaku

Ryż kilkukrotnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą ,odsączyć . Do wrzącej osolonej wody wsypać ryż, curry, dodać tłuszcz  ,przykryć naczynie i wstawić do piekarnika
 ( temp. ok. 140 st. C)
Na ok. 20 min. Po upływie 20 min. Ryz zamieszać widelcem w celu równomiernego wchłonięcia płynu przez ziarna . Wstawić ponownie na ok. 10 min.
Ryż gotowy do spożycia .




Łagodna zupa orientalna :


Wywar  drobiowy lub jarski 150ml
Marchew………………..100g
Pietruszka………………...50g
Seler……………………..100g
Por……………………….80g
Cebula……………………50g
Czosnek………………..1ząbek
Olej rzepakowy…………25ml
Kapusta pekińska……….100g
Makaron ryżowy…………50g
Imbir świeży……………..40g
Zielenina (posiekana  natka pietruszki)
Seler naciowy
Sól nisko sodowa, pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Nastawiamy w garnku wywar drobiowy (na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka z indyka, ziele, liść, imbir, szczyptę soli ) gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa ,wywar przecedzamy ,doprawiamy . Wszystkie warzywa umyte ,obrane pokrojone w Julie obsmażamy na małej ilości oleju , odstawiamy.Do talerzy lub waz wkładamy ugotowany makaron, podsmażone warzywa . pokrojony seler naciowy, obrane mięso z indyka, zalewamy wszystko ugotowanym wcześniej doprawionym łagodnym wywarem mięsnym lub jarskim.

Gorąca zupę podajemy posypana natką pietruszki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz