środa, 22 czerwca 2016

RYŻ Z JABŁKAMI - LUBICIE?



Ryż na mleku , jabłka,aromatyczny cynamon 
wszystko w jednej zapiekance Palce lizać !









Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gdy dobrze go wybierzemy i następnie, odpowiednio przygotujemy do spożycia.















 Ryż zapiekany z jabłkami - 
składniki na 3-4 porcje

               200g ryżu
              200ml mleka
              200ml wody
              1 łyżka masła
               szczypta soli
              800 g jabłek -do 1 kg
              1 łyż cynamonu
              1łyż cukru
              100 ml jogurtu do zapiekanki
              100 ml jogurtu do polania
               2-3 łyż masła do zapiekania






Sposób wykonania :

W rondelku zagotowujemy wodę w stosunku 1/1z mlekiem wraz ze szczyptą soli. Po zagotowaniu dodajemy kilkukrotnie wypłukany ryż ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min często
 mieszając . Po upływie tego czasu , naczynie w którym gotujemy przykrywamy i odstawiamy na ok 20 min.W między czasie jabłka myjemy ,obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy na mniejsze cząstki. Rozdrobnione jabłka prażymy w piekarniku lub naczyniu na ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu przez kilka minut. Naczynie w którym będziemy robili zapiekankę
 smarujemy masłem .Na dnie naczynia nakładamy 1/2 część ugotowanego ryżu,
na niego kładziemy uprażone jabłka,resztę ryżu .Na tak przygotowaną zapiekankę nakładamy wiórki
pozostałego masła i ok 100 ml jogurtu (masło i jogurt powodują ,że ryż podczas pieczenia za mocno się nie spiecze) Zapiekankę wstawiamy do piekarnika w 180 st C na ok 25 - 30 min .
 Po upieczeniu ,lekkim przestudzeniu podajemy w/g uznania z jogurtem,kwaśną śmietaną 
Dekoracje pozostawiamy własnej fantazji .            

Życzymy smacznego !

























 Kompot z rabarbaru do zestawu











Dziękujemy za odwiedziny na naszym blogu :)
Będzie nam miło jeśli zostawisz Komentarz ............

W celu poznania wartości odżywczych ,kulinarnych, 
odmian ryżu , zapraszamy na stronę :

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,ryz-kalorie-wartosci-odzywcze-odmiany-i-ciekawostki.html









4 komentarze:

  1. Ryż? Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zimową porą będę częstszym gościem... teraz mniej czasu spędzamy w sieci. Chętnie przeczytałabym o botwince, to teraz sezonowa zupa. Kompot z rabarbaru pijamy teraz zamiast sąsiedzkiej kawki :)Wasze zdjęcie kompotu smakowite bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ryż zamierzam przygotować, bo jabłek ci u nas dostatek :)

      Usuń
  3. Panie Zbyszku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O botwince prosimy!

    OdpowiedzUsuń