Przepis na :
Knedle z truskawkami
Składniki na: knedle
1,5 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
(można użyć maki bezglutenowej do ciast )
ok 400 g truskawek
1 jajko
jogurt lub śmietana do polania
sól do smaku
Sposób wykonania :
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie studzimy. Następnie przepuszczamy przez prasę do ziemniaków lub mielimy w maszynce.
2. Do rozdrobnionych ziemniaków dodajmy oba gatunki mąki,jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli ziemniaki były za mało mączyste można dodajemy troszkę więcej mąki.
3. Z ciasta formujemy wałek, kroimy na kawałki i rozpłaszczamy w dłoni. Jeśli placuszek ciasta bardzo się lepi, wtedy lekko (od zewnętrznej strony) posypujemy go mąką Na każdym placuszku ciasta układamy umyte osuszone truskawki ( 1szt) i zlepiamy placek. Przez chwilkę kulamy go w dłoniach i odkładamy na stolnicy
4. Knedle z truskawkami gotujemy partiami w osolonej wodzie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy
około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Knedle z truskawkami podajemy z cukrem , śmietaną, jogurtem, bułką zrumienioną z masłem, sosem truskawkowym zrobionym z pozostałych truskawek .Wybór należy do każdego z nas w/g możliwości :)
SMACZNEGO !
Matko...czuję smak tych knedli do dziś :)Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń