Chłodnik litewski to idealne danie na upały – smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu.
Wersja klasyczna :
botwinka, ogórki świeże lub małosolne, zielenina (koper, szczypior) rzodkiewka , maślanką, kefir, jogurt lub śmietana.
Zaczynamy od przygotowania botwinki. Botwinkę myjemy i kroimy – łodygi i liście siekamy na kawałki, a następnie wkładamy do małej ilości lekko osolonej wrzącej wody, po zagotowaniu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy przez około 3 minut na małym ogniu. buraczki botwinki gotujemy osobno , po ugotowaniu obieramy ,kroimy w drobną kostkę, dodajemy do chłodniku .
Do naczynia wlewamy kefir, jogurt lub maślankę . Obieramy ogórki i kroimy je w kostkę, rzodkiewki również kroimy w kostkę lub według a następnie siekamy zieleninę (koperek, szczypiorek). Kiedy botwinką ostygnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przelewamy do naczynia z nabiałem następnie dodajemy posiekaną zieleninę ,ogórka , rzodkiewkę i pokrojone buraczki .Wszystko dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku.
Odstawiamy do lodówki i pozwalamy składnikom przegryźć się.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Po schłodzeniu nakładamy na talerze pyszny chłodnik z cząstkami ugotowanych jajek , koperkiem lub miętą
Pamiętamy o obróbce
wstępnej warzyw
WARZYWA
dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą
Kto nie jadł niech żałuje!
OdpowiedzUsuń