niedziela, 5 czerwca 2016

RYBY NA NASZYM STOLE

Filet z dorsza panierowany w mące pełnoziarnistej




Ryż z botwinką i warzywami
Kapusta młoda z koperkiem i pomidorami
Jabłko pieczone z cebulką
Zupa jarzynowa
Napój z daktyli z jabłkami i miodem


KILKA PORAD :
 
PO CZY POZNAĆ ŻE RYBA JEST ŚWIEŻA ! 
 OCZY- powinny być błyszczące          
                          ( matowe,zamglone zapadnięte dyskwalifikują rybę)
 SKRZELA - Muszą posiadać intensywną barwę 
                          ( od różowej do purpurowej , w zależności od gatunku.)   
                                                   Wypukłe z białym nalotem - nie kupuj
SKÓRA-Musi być gładka i błyszcząca 
                        ( bez plam , dużej ilości śluzu)
MIĘSO - Sprężyste
                         (Naciśnięte musi wrócić do poprzedniego  kształtu)
ZAPACH-powinien być naturalny, charakterystyczny 
                       (jeżeli ryba ma ostrą nieprzyjemną woń -nie kupuj)


2 komentarze:

  1. a to kwiaty szczypiorku do dekoracji!
    też je mam ale nigdy nie przyszło do głowy mi, aby je wykorzystać. Dziękuję za inspirację
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jak się w te rybie oczy popatrzy...

    OdpowiedzUsuń