poniedziałek, 6 czerwca 2016

GOTUJ ZDROWO Pulpety z kaszą kus kus


Pulpety z indyka w sosie koperkowym
kasza kuskus na sypko
Surówka z marchwi z oliwą ryżową



 Składniki na 5 porcji pulpetów

Włoszczyzna bez kapusty .......250g
Mięso z indyka.......................400g
Bułka czerstwa........................100g
Mleko.....................................100ml
jajko.........................................2szt
Mąka.........................................100g(3 łyż)
Otręby owsiane........................2 łyż
Koperek .................................100g ( 3 łyż).
ziele, liść laurowy
sól ,pieprz              do smaku
Sposób wykonania pulpetów


Nastawić Wywar z włoszczyzny bez kapusty z dodatkiem ziela , liścia ,solą do smaku .Mięso umyć przepuścić przez maszynkę z namoczoną w mleku, odciśniętą bułką .Dodać jajka, doprawić do smaku
 Wyrobić starannie mieloną masę mięsną.
W rękach zwilżonych zimną wodą formować małe pulpety ,otoczyć w mace, wrzucać do gotującego się wywaru, gotować ok 15 min
Pulpety serwujemy z sosami, warzywami ,kaszami, ziemniakami, ryżem ,surówkami

1 komentarz: