podawana na zimno i ciepło .
Można ja przygotować z mleka krowiego
kokosowego, sojowego, modyfikowanego
Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych. Gotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste, a można z niej przyrządzić różne dania.
Wartości odżywcze kaszy manny
Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.Kasza manna zawiera:
Witaminę B1,
Witaminę B2,
Witaminę PP,
Witaminę B6,
Kwas foliowy,
Potas,
Żelazo,
Magnez,
Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.
Przepis na kaszkę na mleku z truskawkami
Składniki : na domową ilość kaszki z truskawkami
2 szklanki mleka ok. 0,5l
2 łyżki kaszki manny
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
cukier wanilinowy
Do polania truskawki ( ilość w/g uznania)
Sposób przygotowania :
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli, doprowadzamy do zagotowania .
Do gotującego mleka wsypujemy kaszkę (cały czas mieszając, uważamy żeby nie zrobiły się kluski) gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia . Kaszkę przelewamy do salaterek lub pucharków polewamy pokrojonymi truskawkami
dekorujemy np. miętą .Deser gotowy do podania
SMACZNEGO !
Zapraszamy na stronę :
https://portal.abczdrowie.pl/
Pan Zbyszek Smacznie Gotuje a Ola ładnie pomaga w kuchni
OdpowiedzUsuń