poniedziałek, 20 czerwca 2016

KASZKA MANNA - SAMAK DZICIŃSTWA

KASZKA MANNA na mleku


Najprostsza potrawa na śniadanie i na deser
podawana na zimno i ciepło .
Można ja przygotować z mleka krowiego
kokosowego, sojowego, modyfikowanego

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych. Gotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste, a można z niej przyrządzić różne dania.





Wartości odżywcze kaszy manny

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.
                                                                            

                                                                                                 

                   
                             Kasza manna zawiera:

Witaminę B1,
Witaminę B2,
Witaminę PP,
Witaminę B6,
Kwas foliowy,
Potas,
Żelazo,
Magnez,

Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.   


Przepis na kaszkę na mleku z truskawkami

Składniki : na domową ilość kaszki z truskawkami

2 szklanki mleka ok. 0,5l
2 łyżki kaszki manny
2 łyżeczki cukru
szczypta soli 
cukier wanilinowy

Do polania truskawki ( ilość w/g uznania)

Sposób przygotowania :

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli, doprowadzamy do zagotowania .
Do gotującego mleka wsypujemy kaszkę (cały czas mieszając, uważamy żeby nie zrobiły się kluski) gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia . Kaszkę przelewamy do salaterek lub pucharków polewamy pokrojonymi truskawkami  
dekorujemy np. miętą .Deser gotowy do podania                   

                                                                                                                   SMACZNEGO !



 Zapraszamy na stronę :
https://portal.abczdrowie.pl/

1 komentarz:

  1. Pan Zbyszek Smacznie Gotuje a Ola ładnie pomaga w kuchni

    OdpowiedzUsuń