piątek, 17 czerwca 2016

NALEŚNIKI na słodko i słono







          Naleśniki –
 proste danie mączne 
 smażone na patelni 


W dniu dzisiejszym naleśniki z twarogiem truskawkami, pieczonymi jabłkami , jogurtem i delikatnym sosem owocowym .

                                                                                          Odrobina historii :
 Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejskiej przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.




Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje 
się je z nadzieniem, np. 
z powidłami, pokrojonymi
owocami, Dżemem, twarogiem lub czasami z parówkami i serem żółtym. Naleśniki można również 
podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym 
oraz z wieloma innymi dodatkami,
 wtedy jednak po zwinięciu 
i obsmażeniu nazywa się krokietami . 
                                 więcej informacji na temat naleśników zapraszamy na stronę:
                                                                         https://pl.wikipedia.org/wiki/Naleśnik




 
Naleśniki ze szpinakiem ,surówką z marchwi , dipem słodko kwaśnym, 
ziarnami i jogurtem.

2 komentarze: