wtorek, 14 czerwca 2016

KAPUSTA FASZEROWANA - GOŁĄBKI

KOLEJNY zestaw obiadowy z  naszej szkolnej KUCHNI :)

 Zupa pieczarkowa z makaronem i koperkiem
 Gołąbki z młodej kapusty
 z kurczakiem z sosem 
ze świeżych pomidorów .
Ziemniaki z koperkiem i otrębami
Kompot wieloowocowy z miodem


Gołąbkipotrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe , ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.Po obróbce cieplnej gołąbki serwujemy z sosami : własnym, pomidorowym, grzybowym, pieczarkowym .

2 komentarze: