czwartek, 9 czerwca 2016

SZARLOTKA "PALCE LIZAĆ "

  znakomita  szarlotka Józefiny
                               
                                                                                                           składniki na 1 ciasto:

   
   masło  0,25 dkg
   mąka     0,5   kg 
   olej      30 ml     
   śmietana 36%  20 ml   
   cukier puder     0,15 dkg 
   rodzynki      0,20 dkg
  skórki    pomarańczowe10 dkg
   jabłka na szarlotkę  2  kg  
   olejek wanilinowy 

Sposób Wykonania :
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, olej,śmietanę, cukier puder ,wszystkie składniki wyrabiamy bardzo szybko ,po czym schładzamy w lodówce ok 1 godz. Blachę wykładamy połową ciasta ,dokładnie ugniatamy na blaszce, wykładamy również boki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min ,do lekkiego zrumienienia ciasta. Wyjmujemy podpieczone ciasto,następnie nakładamy uprzednio przygotowany mus jabłkowy wymieszany z rodzynkami 
( dla zapracowanych można zakupić gotowy)
Po umieszczeniu jabłek nakładamy przygotowane z pozostałego ciasta wałki i wstawiamy do piekarnika na ok 35 min do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu posypujemy
kandyzowaną skórką pomarańczową.
Szarlotka gotowa do spożycia .
Znakomicie smakuje na ciepło  z lodami ,                          SMACZNEGO !!!

                                             

     




Czekamy na opinię :)

1 komentarz: