składniki na 1 ciasto:
masło 0,25 dkg
mąka 0,5 kg
olej 30 ml
śmietana 36% 20 ml
cukier puder 0,15 dkg
rodzynki 0,20 dkg
skórki pomarańczowe10 dkg
jabłka na szarlotkę 2 kg
olejek wanilinowy
Sposób Wykonania :
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, olej,śmietanę, cukier puder ,wszystkie składniki wyrabiamy bardzo szybko ,po czym schładzamy w lodówce ok 1 godz. Blachę wykładamy połową ciasta ,dokładnie ugniatamy na blaszce, wykładamy również boki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min ,do lekkiego zrumienienia ciasta. Wyjmujemy podpieczone ciasto,następnie nakładamy uprzednio przygotowany mus jabłkowy wymieszany z rodzynkami
( dla zapracowanych można zakupić gotowy)
Po umieszczeniu jabłek nakładamy przygotowane z pozostałego ciasta wałki i wstawiamy do piekarnika na ok 35 min do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu posypujemy
kandyzowaną skórką pomarańczową.
Szarlotka gotowa do spożycia .
Znakomicie smakuje na ciepło z lodami , SMACZNEGO !!!
Czekamy na opinię :)
Bosze...mniam!
OdpowiedzUsuń