czwartek, 22 września 2016

MAKARON PEŁNE ZIARNO Z GULASZEM MIĘSNO -WARZYWNYM

 Jadłospis obiadowy

Zupa z zielonego groszku
Gulasz mięsno - warzywny
Makaron pełnoziarnisty
Herbata miętowa



GULASZ MIĘSNO - WARZYWNY
   składniki na 4 porcje



Szynka wieprzowa b/k  450g
Marchew          100g
Seler                 100g
Cebula             100g 
Papryka            100g
Pieczarki            50 g
Koncentrat  pomidorowy 2 łyż
ziele ,liść laurowy, jałowiec
sól nisko sodowa  , pieprz
olej rzepakowy 
mąka 20g 



Sposób wykonania  :
Mięso umyć   pokroić w kostkę ,doprawić zrumienić na silnie rozgrzanym oleju.
Dodać  umyte, obrane, pokrojone w kostkę warzywa ,zalać małą ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem z dodatkiem ziela, liścia, jałowca .Pod koniec duszenia dodać koncentrat
mąkę, zagotować.Miękkie mięso i warzywa doprawić do smaku .Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki .podajemy z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente .
















 Zupa z zielonego groszku








2 komentarze: