niedziela, 25 września 2016

FILET Z PSTRĄGA z warzywami


 Ryba co najmniej 1 raz w tygodniu w naszym jadłospisie





 Zestaw obiadowy :


  • Zupa fasolowa po grecku na oliwie
  • Filet z pstrąga z warzywami pieczony w folii
  • Sałata z sosem winegret
  • ziemniaki pure z pudrem z siemienia lnu ,ziarnami słonecznika
  • kompot śliwkowy

                                     Przepisy które będziemy podawali na naszym blogu są  na 4 osoby

Filet z pstrąga pieczony w folii

filet z pstrąga  400g
cukinia   120g
cebula 100g
pomidor 120g
cytryna 40g
pieczarki 4 szt
sól nisko sodowa ,pieprz do smaku
olej ok. 50ml  



 Sposób przygotowania
Umyty ,pozbawiony ości filet z pstrąga doprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny.Tak przygotowany układamy na kawałku folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem Na filet układamy plasterek cebuli ,kabaczka,pomidora,podsmażoną wcześniej pieczarkę, plasterek cytryny ,koper lub inne świeże zioła Ja dodałem seler naciowy.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię , wstawiamy do rozgrzanego do ok 200 st C piekarnika na ok 15-20 min .


Upieczona rybę serwujemy z sałatą z sosem winegret, ziemniakami  
 



Zupa fasolowa po grecku (wegetariańska)

                                                                                          składniki :


fasola 40 dkg
cebula 50g
czosnek 1 ząbek
marchew  20 dkg
pomidory 4 szt
oliwa ok 100ml
sól nisko sodowa ,pieprz do smaku
woda ok 1,5l
ziele, liść laurowy




Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc w letniej wodzie. Rano odsączyć i wrzucić na 3 min do wrzątku.Odcedzić ,przełożyć do dużego garnka zalać wodą.Zagotować ,dodać pokrojoną marchew ,cebulę, przyprawy i oliwę .Gotować na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka .Po ok. godzinie dodać pomidory obrane ze  skóry i bez pestek . Po ugotowaniu podawać  z zieleniną.

1 komentarz: