Ryba co najmniej 1 raz w tygodniu w naszym jadłospisie
Zestaw obiadowy :
- Zupa fasolowa po grecku na oliwie
- Filet z pstrąga z warzywami pieczony w folii
- Sałata z sosem winegret
- ziemniaki pure z pudrem z siemienia lnu ,ziarnami słonecznika
- kompot śliwkowy
Przepisy które będziemy podawali na naszym blogu są na 4 osoby
Filet z pstrąga pieczony w folii
filet z pstrąga 400gcukinia 120g
cebula 100g
pomidor 120gcytryna 40g
pieczarki 4 szt
sól nisko sodowa ,pieprz do smaku
olej ok. 50ml
Umyty ,pozbawiony ości filet z pstrąga doprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny.Tak przygotowany układamy na kawałku folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem Na filet układamy plasterek cebuli ,kabaczka,pomidora,podsmażoną wcześniej pieczarkę, plasterek cytryny ,koper lub inne świeże zioła Ja dodałem seler naciowy.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię , wstawiamy do rozgrzanego do ok 200 st C piekarnika na ok 15-20 min .
Upieczona rybę serwujemy z sałatą z sosem winegret, ziemniakami
Zupa fasolowa po grecku (wegetariańska)
składniki :
fasola 40 dkg
cebula 50g
czosnek 1 ząbek
marchew 20 dkg
pomidory 4 szt
oliwa ok 100ml
sól nisko sodowa ,pieprz do smaku
woda ok 1,5l
ziele, liść laurowy
wegetariańska zupa a ja nie jadłam...
OdpowiedzUsuń