wtorek, 27 września 2016

CUKINIA FASZEROWANA w roli głównej

Zestaw obiadowy :

  • krupnik z kaszy pęczak

  • Cukinia faszerowana kurczakiem

  • sos ze świeżych pomidorów

  • Ziemniaki z zieleniną 

       kompot śliwkowo jabłkowy 


 składniki :

cukinia 4 szt
filet z kurczaka  40dkg
cebula 10dkg
ryż  50g
czosnek 2 ząbki
olej 100ml


 Przygotowana cukinia do pieczenia

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka mielimy .Do mielonej masy dodajemy podsmażoną pokrojoną w kostkę  cebulkę, posiekany czosnek, ugotowany wcześniej ryż al dente ,doprawiamy do smaku.Przekrojoną wydrążona z gniazdek nasiennych cukinię wypełniamy przygotowaną mielona masą mięsną. Układamy w naczyniu do zapiekania ,dodajemy pokrojone pomidory, zalewamy małą ilością wody ,wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na ok 45 min.

 

 

 

                                     cukinia po upieczeniu


 sos pomidorowy:

pomidory 80dkg
cebula10dkg
czosnek 2 ząbki
oliwa100ml
sól, pieprz 
świeża bazylia ,natka pietruszki
oregano




kompot śliwkowo- jabłkowy
  • gotowa potrawa









     

2 komentarze: