sobota, 5 listopada 2016

Klopsiki drobiowe ...inaczej?

Nasz szkolny zestaw obiadowy :


Zupa z dyni z groszkiem ptysiowym

Klopsiki drobiowe z sosem myśliwskim

Makaron farfalle z zielenina

sałata z sosem winegret z aronią

Kompot wieloowocowy



Klopsiki drobiowe pieczone :


Filet z kurczaka ……400g
Bułka czerstwa…….100g
Mleko……………...150ml
Jajka………………...1 szt.
Cebula………………..50g
Olej………… ….……60g
Otręby zbożowe 50g
Sól nisko sodowa, pieprz do smaku

sposób wykonania: Bułkę czerstwą namoczyć mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce razem
z opłukanym i pokrojonym mięsem drobiowym. Do mięsa dodać jajko , doprawić solą i pieprzem 
do smaku . Wyrobić starannie masę , formować małe klopsiki w rękach namoczonych w zimnej wodzie ,następnie klopsiki lekko formować w otrębach 
zbożowych układać na blaszkę na papier do pieczenia lekko wysmarowany olejem .Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 min ,
podczas pieczenia lekko skrapiamy wodą .Po upieczeniu wyciągamy klopsiki z piekarnika
serwujemy jako samodzielne danie lub serwujemy z sosami. pomidorowym, pieczarkowym myśliwskim ,chrzanowym  z dodatkiem sałat .









Sos myśliwski pomidorowy:
                                                                                  


Włoszczyzna bez kapusty……….150g
Koncentrat pomidorowy …………100g
Cebula…………………………….50g
Papryka świeża …………………..100g
Ogórek kiszony…………………   100g
Pieczarki ………………………….80g
Olej………………………………..30g
Sól , pieprz do smaku
Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć,  obrać , zalać woda , ugotować wywar ,odcedzić.
Pozostałe warzywa umyć, pokroić w paski .W garnku rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną cebulę
paprykę, ogórki, pieczarki , podsmażyć , dodać pastę pomidorową , zalać wszystko wywarem jarskim i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić do smaku , podawać do klopsików ,  kotletów z kaszy, jajek ...
 


Sosy  z oliwy i octu lub soku z cytryny , często z dodatkiem ziół , musztardy, innych przypraw,dodatków owoców np. malin dodadzą smaku nawet najpospolitszej zielonej sałacie .


dzisiaj proponujemy sos winegret ziołowy z dodatkiem aronii


ocet biały winny …2 łyżki
oliwa ……………..100ml
aronia…………… ….50g
musztarda francuska …1 łyżka
drobno posiekane dowolne zioła 1 łyżka
sól nisko sodowa , szczypta pieprzu do smaku

Najprostszym sposobem wykonania sosu winegret jest dodanie wszystkich
składników sosu do zamykanego słoika i dokładne wymieszać, sprawdzając czy wszystkie składniki zostały dokładnie połączone .

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga 

komentarz mile widziany :)

Zupa z dynia z groszkiem ptysiowym
wykonany przez naszą uczennicę


1 komentarz: