sobota, 29 października 2016

Po prostu chwila dla podniebienia , czyli racuchy drożdzowe z jabłkami


 

Wariacje dla wegetarian i nie tylko ...

Zestaw obiadowy :

  • Zupa z cieciorki z warzywami , ziołami  na maśle 

  • Racuchy drożdżowe z jabłkami

 przepis na racuchy- pani Grażyny C


składniki:

  • 25 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 20g cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 300 - 350 g mąki 
  • 1 jajko
  • 1 kg jabłek ( najlepsza antonówka)
  • olej do smażenia
  • odrobina cukru pudru do posypania 

sposób przygotowania :

Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski i zasypać łyżeczką cukru dodać do ok 100ml mleka i łyżki mąki , odstawić na chwilę ( ok 5 min.) Do lekko podgrzanego mleka wsypujemy pozostały cukier, sól, cukier wanilinowy, rozczyn z mleka i drożdży , jajko ,  mieszamy.Dosypujemy do przygotowanej zawiesiny przesianą mąkę dokładnie mieszamy całość . odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1  do 1,5 godz. w zależności od temperatury otoczenia .W między czasie obieramy jabłka kroimy na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałki , skrapiamy lekko sokiem z cytryny .


Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy ,odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej, delikatnie nabierać ciasto dużą łyżką i nakładać na średnio rozgrzany olej, formować racuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron.


Usmażone racuchy układamy na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym .

Serwujemy z lekko posypanym cukrem pudrem .


UWAGA ! Olej do smażenia nie może być gorący bo racuchy będą się przypalać z zewnątrz , a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej wchłonie się do racuchów i będą zbyt ciężkie i tłuste .

Dlatego racuchy należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju.



Racuchy podaliśmy z musem śliwkowym, jabłkami gotowanymi na parze,jogurtem naturalnym, lekko obsypane cukrem pudrem .

Zupa z cieciorki z warzywami , ziołami na maśle z jogurtem 


 

 

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz