poniedziałek, 17 października 2016

Uczniowie przygotowują kurczaka pieczonego w warzywach :)

Praktyki w szkolnej kuchni  - ciąg dalszy ...

 

Zestaw obiadowy w dniu  dzisiejszym

  • Krupnik z kaszy pęczak
  • Kurczak pieczony w warzywach
  • Ziemniaki z sezamem , zielenina
  • Sałata z jogurtem
  • Kompot z dyni z jabłkami






Kurczak pieczony
w warzywach
                                  


Składniki  na 5 porcji :

Kurczak …………………. 750g
Włoszczyzna ……………..200g
Marchew
Pietruszka seler por
Papryka
Seler naciowy
Cebula
Sól nisko sodowa ,
olej
pieprz ,curry, papryka słodka do smaku
Natka pietruszki         10g   ok. 1 łyżki
Ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania :

Oczyszczonego i opłukanego kurczaka porcjować, przyprawić, obrumienić na patelni z małą ilością tłuszczu.Włoszczyznę oczyścić, opłukać pokroić w grubsze paski, przełożyć do płaskiego naczynia lub blaszki do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka skropić olejem i małą ilością wody, doprawić do smaku, dusić pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem posypać natką pietruszki podawać
z ziemniakami i  sałata z jogurtem.
-można również serwować według uznania kurczaka z ryżem, makaronem, kaszą, surówkami

 Kurczaka możemy przygotować według drugiego sposobu:
Przyprawionego,  porcjowanego  kurczaka pieczemy w piekarniku, warzywa pokrojone dusimy
w sosie powstałym po upieczeniu.


 Kacper, Natalia i Dawid 

             z uśmiechem na twarzy

       kroją warzywa   do    kurczaka .





Uczniowie po zapoznaniu z instrukcją obsługi piekarnika do pieczenia, wkładają do nagrzanego piekarnika do 180 st.C  kurczaki na ok. 1 godz




Natalia i Kacper z uśmiechem obierają ugotowane buraki  


 Kacper dekoruje talerze do wydawania drugich dań.

 Zupa, drugie danie, kompot, gotowe do podania dla naszych  konsumentów w szkolnej stołówce.   Smacznego :)

1 komentarz: