Praktyki w szkolnej kuchni - ciąg dalszy ...
Zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym
- Krupnik z kaszy pęczak
- Kurczak pieczony w warzywach
- Ziemniaki z sezamem , zielenina
- Sałata z jogurtem
- Kompot z dyni z jabłkami
Kurczak pieczony
w warzywach
w warzywach
Składniki na 5 porcji :
Kurczak …………………. 750g
Włoszczyzna ……………..200g
Marchew
Pietruszka seler por
Papryka
Seler naciowy
Cebula
Sól nisko sodowa ,
olej
pieprz ,curry, papryka słodka do smaku
Natka pietruszki
10g ok. 1 łyżki
Ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania :
Oczyszczonego i opłukanego kurczaka porcjować, przyprawić, obrumienić na patelni z małą ilością tłuszczu.Włoszczyznę oczyścić, opłukać
pokroić w grubsze paski, przełożyć do płaskiego naczynia lub blaszki do
pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka skropić olejem i małą ilością wody, doprawić do smaku, dusić pod przykryciem do
miękkości. Przed podaniem posypać natką pietruszki podawać
z ziemniakami i sałata z jogurtem.
-można również serwować według uznania kurczaka z ryżem, makaronem,
kaszą, surówkami z ziemniakami i sałata z jogurtem.
Kurczaka możemy przygotować według drugiego sposobu:
Przyprawionego, porcjowanego kurczaka pieczemy w piekarniku, warzywa pokrojone dusimy
w sosie powstałym po upieczeniu.
Kacper, Natalia i Dawid
z uśmiechem na twarzy
kroją warzywa do kurczaka .
Uczniowie po zapoznaniu z instrukcją obsługi piekarnika do pieczenia, wkładają do nagrzanego piekarnika do 180 st.C kurczaki na ok. 1 godz
Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuń