Ananasy z … II klasy
Uczniowie klasy II : Dawid ,Kacper i Natalia kształcą się w zawodzie kucharz odbywając praktykę w naszej szkolnej kuchni . Zdobywają wiedzę kulinarną wykonując swoje zadania zawodowe, dbają o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów .
W dniu dzisiejszym pomagają w przygotowaniu zestawu
obiadowego
·
Zupa jarzynowa
·
Pulpety drobiowe
z warzywami
·
Sos potrawkowy
·
Ziemniaki pure z ziarnami
·
Sałata z sosem
winegret
·
Kompot
wieloowocowy
Nasi uczniowie przygotowują pulpety drobiowe do gotowania
Natalia i Kacper gotują pulpety:
Ogólne zadania ucznia w
zawodzie kucharz
Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań
zawodowych:
przechowywania żywności,
sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania
czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce
żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je
magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji.
Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuń