piątek, 8 grudnia 2017

Ananasy z ...II klasy



Ananasy z … II  klasy




 


Uczniowie klasy II :  Dawid ,Kacper i Natalia kształcą się w zawodzie kucharz odbywając praktykę  w naszej szkolnej kuchni . Zdobywają wiedzę kulinarną wykonując swoje zadania zawodowe, dbają o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw  i   napojów .




W dniu dzisiejszym pomagają w przygotowaniu zestawu obiadowego

·        Zupa jarzynowa

·        Pulpety drobiowe z warzywami

·        Sos potrawkowy

·        Ziemniaki pure z ziarnami

·        Sałata z sosem winegret

·        Kompot wieloowocowy









Nasi uczniowie przygotowują pulpety drobiowe do gotowania


Natalia i Kacper gotują pulpety:

 



Ogólne zadania ucznia w zawodzie kucharz

Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przechowywania żywności,

sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji.

Przeprowadza obróbkę wstępną
i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej.
Stosuje różne metody obróbki cieplnej.
Do obróbki surowców i półproduktów, ale także do ekspedycji potraw wykorzystuje nowoczesne urządzenia gastronomiczne.

Wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. 







 

 Nasi uczniowie przygotowują
próbną dekorację przygotowanych potraw

    Dawid pomaga przy wydawaniu dań


 

 

Wydawanie II dań na salę konsumencką


 

 

Uczniowie  przy wydawaniu dań

 


 

1 komentarz: