niedziela, 7 maja 2017

XVII WOJEWÓDZKI KONKURS „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE KUCHARZ”



XVII WOJEWÓDZKI KONKURS „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE KUCHARZ”

Jak co roku nasi młodzi kucharze pod bacznym okiem nauczycieli zawodu
Pani Elżbiety Piskorz i Pana Zbyszka Weissgerber
   szlifują swoje umiejętności zawodowe, aby stawić czoła konkurencji.
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były „ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ” .
W eliminacjach szkolnych mogli więc brać udział uczniowie klasy pierwszej – wszak materia im jest już dobrze znana. Komisja wyłoniła dwóch uczniów z klasy pierwszej kucharz – Dawida Dąbrowskiego i Patryka Kasprowicza. Konkurs składał się z dwóch etapów: części pisemnej i praktycznej.
DAWID z części teoretycznej otrzymał jako jedyny z uczestników maksymalną ilość punktów, PATRYK także poradził sobie dobrze. W części praktycznej obaj dali z siebie wszystko. Potrawy, które zaprezentowali były wykonane w sposób profesjonalny mimo, że poziom trudności wykonania potraw był bardzo wysoki.

 







Dufinki ziemniaczane (ptysie z ziemniaków)



Składniki:
ugotowane ziemniaki 250g    
mąki 80 g.
jajka 3 sztuki
masła 1/4 kostki
sól
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
1/2 szklanka wody

Sposób wykonania :

Obrane ziemniaki ugotować,  ostudzić ,przecisnąć przez praskę albo  maszynkę do mięsa.
Przygotować ciasto parzone :
Wodę zagotować w rondelku z masłem i solą . Wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko ucierać
aż ciasto stanie się gładkie i szkliste, zacznie odstawać od brzegów rondla.
Zestawić z ognia, schłodzić i wbijać kolejno jajka ciągle ucierając masę .
Po dokładnym utarciu ciasta parzonego dodajemy zmielone ziemniaki , gałkę muszkatołową
delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyciskać szprycą do tortów na papier na kształt ptysi.. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane rozstrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Zapiekać dufinki w temperaturze ok. 200 st. C przez 15 - 20 minut. Można posuszyć dodatkowo 10 min w temperaturze 130 st.C przy otwartym piekarniku.

Surówka z porów
Pory ( część biała) 150g
Jabłko kwaśne     100g
Majonez  50g
Cukier    5 g
Sól do smaku
Sok z ½ małej cytryny

Sposób wykonania :
Przeprowadzić obróbkę wstępną porów i jabłek. Pokroić pory w cienkie pół krążki, posypać cukrem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach skropić cytryną połączyć wszystkie składniki z majonezem






Knedelki z ziemniaków


Składniki :

Ugotowane ziemniaki 300g

1 jajko+2 żółtka
mąka krupczatka 80g
kaszka manna 2 łyżki
bułka 1sztuka ( pokrojona w kostkę)
masło 2 łyżki
Sól
masło do polania
Sposób wykonania :

Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce ,wyłożyć do misy
Posypać mąką, kaszką manną, posolić, dodać jajko, żółtka utarte z 2 łyżkami masła
Obsmażone na maśle .pokrojone w kostkę bułki .
Wszystkie składniki wymieszać ( w razie potrzeby dosypać mąki )
Uformować małe okrągłe knedle, obtoczyć w mące pszennej , gotować we wrzącej  osolonej wodzie .Knedle gotujemy na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka.
Przed podaniem polewamy roztopionym masłem.


Pieczarki w śmietanie
Pieczarki białe 100 g
Cebula 50g (1 sztuka)
Śmietana 18% 150 ml
Bulion drobiowy 100 ml
Masło 50g
Sól, pieprz do smaku
Koperek

Przeprowadzić obróbkę wstępną, pieczarek, cebuli. Cebulę i pieczarki pokroić .
Na patelni zeszklić cebulę na maśle z niewielką ilością soli i cukru dodać pokrojone pieczarki
Lekko podsmażyć , zalać ½ bulionu , śmietaną . odparować , doprawić do smaku
W zależności od konsystencji sosu dodać pozostały bulion.
Na koniec przed wydaniem posypać pokrojonym koperkiem , lekko wymieszać.




Gratulujemy wyróżnienia  i zapraszamy do odwiedzania naszego bloga 

Komentarze mile widziane :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz