- zupa z dyni z groszkiem ptysiowym
- roladki z soli ze szpinakiem
- surówka z marchwi
- kiełki lucerny, kiełki rzodkiewki
- ziemniaki z sezamem
- dip jogurtowo ziołowy
Roladki z soli pieczone ze
szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
Przygotowane roladki
do pieczenia .
do pieczenia .
2-4 filety soli
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku,
20 ml śmietanki
mielona gałka.
10g bułka tarta
10g sezamu
olej
Przygotowanie:
Szpinak opłukać, wrzuć na patelnię, na której
smaży się pokrojony w plasterki czosnek. Skroić go sokiem z cytryny. Po kilku
minutach szpinak na patelni zalać śmietanką, dokładnie wymieszać, chwilę dusić,
przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. pozostawić do ostygnięcia
Rozmrozić opłukane filety z ryby, oprószyć
solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na każdym płacie ułożyć po porcji
szpinaku,. Zwinąć każdy filet począwszy od ogona, a następnie złączyć wykałaczką .oprószyć sezamem , bułką tartą , położyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Zapiekać ok. 15 minut w 200°C.
Rolady po upieczeniu serwujemy a ziemniakami z wody , sosem jogurtowo- ziołowym, surówką z marchwi, jajkiem gotowanym , kiełkami z rzodkiewki , lucerny.
sos jogurtowy
1 mały
jogurt grecki
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
1 łyżka
posiekanego koperku
1 łyżka
posiekanej mięty lub kolendry
sok z 1
cytryny
1łyżka
miodu
szczypta
soli , pieprzu
Zioła drobno posiekać , połączyć wszystkie składniki
doprawić do smaku.
Filet z pstrąga z warzywami pieczony w folii
- drugi sposób przygotowania ryby do pieczenia
Filet z pstrąga z
warzywami pieczony w folii
500g filet z pstrąga
100g marchew
50g seler
100g por biały
30g olej
200g papryka
30g cebula
sól nisko sodowa ,pieprz
sok z cytryny
tymianek
Sposób
przygotowania
Warzywa po dokładnej obróbce wstępnej kroimy w słupki ,
obsmażamy na małej ilości oleju
Tak aby były półtwarde Umyty ,pozbawiony ości filet z
pstrąga doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Tak przygotowany układamy
na kawałku folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem Na filet kładziemy porcję lekko przestudzonych , usmażonych warzyw świeże
zioła .Dodałem świeży tymianek cytrynowy
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię , wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika na ok.15 min . Pieczemy w
temperaturze ok. 200 st.C. Serwujemy w folii z dodatkiem sałat , surówek,
fileta pieczonego w folii
podawaliśmy z kluskami z ziemniaków
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.15 min . Pieczemy w temperaturze ok. 200 st.C. Serwujemy w folii z dodatkiem sałat , surówek,
Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga
Komentarze mile widziane:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz