niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki z soli ze szpinakiem - Ryba pieczona na dwa sposoby

Zestaw obiadowy :
  • zupa z dyni z groszkiem ptysiowym
  • roladki z soli ze  szpinakiem
  • surówka z marchwi
  • kiełki lucerny, kiełki rzodkiewki
  • ziemniaki z sezamem
  • dip jogurtowo ziołowy







Roladki z soli pieczone ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:






        Przygotowane roladki 
        do pieczenia .                 





2-4 filety soli     
 20 dag świeżego szpinaku
 sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku,
20 ml śmietanki
 mielona gałka.
10g bułka tarta
10g sezamu
olej

           Przygotowanie:

Szpinak opłukać, wrzuć na patelnię, na której smaży się pokrojony w plasterki czosnek. Skroić go sokiem z cytryny. Po kilku minutach szpinak na patelni zalać śmietanką, dokładnie wymieszać, chwilę dusić, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. pozostawić do ostygnięcia
     Rozmrozić opłukane filety z ryby, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na            każdym płacie ułożyć po porcji szpinaku,. Zwinąć każdy filet począwszy od ogona,
 a następnie złączyć wykałaczką .oprószyć sezamem , bułką tartą , położyć na blaszce pokrytej    papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Zapiekać  ok. 15 minut w 200°C.
 Rolady po upieczeniu serwujemy a ziemniakami z wody , sosem jogurtowo- ziołowym, surówką z marchwi, jajkiem gotowanym , kiełkami z rzodkiewki , lucerny.



 
 sos jogurtowy



1 mały jogurt grecki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej mięty lub kolendry

sok z 1 cytryny

1łyżka miodu

szczypta soli , pieprzu



Zioła drobno posiekać , połączyć wszystkie składniki doprawić do smaku.


                               Filet z pstrąga z warzywami pieczony w folii

                              -  drugi sposób przygotowania ryby do pieczenia

Filet z pstrąga z warzywami pieczony w folii

500g filet z pstrąga
100g marchew
50g seler
100g por biały
30g olej
200g papryka
30g cebula
sól nisko sodowa ,pieprz
sok z cytryny
tymianek

Sposób przygotowania

Warzywa po dokładnej obróbce wstępnej kroimy w słupki , obsmażamy na małej ilości oleju
Tak aby były półtwarde Umyty ,pozbawiony ości filet z pstrąga doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Tak przygotowany układamy na kawałku folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem Na filet kładziemy porcję lekko przestudzonych  , usmażonych warzyw świeże zioła .Dodałem świeży tymianek cytrynowy 
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika  na ok.15 min . Pieczemy w temperaturze ok. 200 st.C. Serwujemy w folii z dodatkiem sałat , surówek,

 fileta pieczonego w folii 
podawaliśmy z kluskami z ziemniaków




















Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga
Komentarze mile widziane:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz